Υβριδικό αυτοκίνητο και τα πλεονεκτήματά του

υβριδικό αυτοκίνητο

Υβριδικό αυτοκίνητο, η χρυσή τομή μεταξύ της ηλεκτροκίνησης και του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Την ώρα που τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα εμφανίζονται σταδιακά στην αγορά ως μία εναλλακτική λύση, τα υβριδικά έχουν ήδη καθιερωθεί και αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς τους χάρη στα μεγάλα τους πλεονεκτήματα που δεν είναι άλλα από τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, καθώς και το ήπιο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τί είναι όμως η υβριδική τεχνολογία, ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και γιατί θα αποτελεί για πολλές δεκαετίες ακόμα μία αξιόπιστη λύση;

Υβριδικό αυτοκίνητο: Τα 3 είδη του

Τα πρώτα υβριδικά αυτοκίνητα έκαναν την εμφάνισή τους κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά, η τεχνολογία τους έχει εξελιχθεί και πλέον προσφέρεται σε πολλά από τα best sellers της αγοράς. Τα υβριδικά που είναι σήμερα διαθέσιμα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1. Mild Hybrid (MHEV)

Ένα Mild Hybrid υβριδικό αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αντικαθιστά την μίζα. Έτσι, υποβοηθά τον βενζινοκινητήρα στις πιο χαμηλές στροφές ή στην περίπτωση που το όχημα βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας. Μάλιστα, δεν απαιτείται καμία σύνδεση της μπαταρίας με τυχόν πηγές τροφοδοσίας.

2. Full Hybrid (HEV)

Η μεγάλη διαφορά που έχει ένα ήπιο υβριδικό από ένα πλήρως υβριδικό αυτοκίνητο είναι ότι δεν προσφέρει την δυνατότητα οδήγησης ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. Στα Full Hybrid οχήματα, ο ηλεκτροκινητήρας αναλαμβάνει να κινήσει εξ’ ολοκλήρου το αυτοκίνητο, ειδικά στις χαμηλές στροφές. Εφόσον το όχημα χρειαστεί περισσότερη ιπποδύναμη, μόνο τότε ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ο οποίος μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με τον ηλεκτροκινητήρα.

3. Plugin Υβριδικό Αυτοκίνητο (PHEV)

Η 3η και τελευταία κατηγορία υβριδικών αυτοκινήτων είναι τα Plug-in ή PHEV. Είναι εξοπλισμένα με όλες τις λειτουργίες της πλήρους υβριδικής τεχνολογίας, ενώ διαθέτουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: την δυνατότητα φόρτισης από μία εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, χάρη στην υβριδική τους λειτουργία, μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς την χρήση βενζινοκινητήρα, εξοικονομώντας την ενέργεια της μπαταρίας

Υβριδικό αυτοκίνητο: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ανάλογα με τον τύπο υβριδικού αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει, θα απολαύσετε και τα πλεονεκτήματά του. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα εξής:

1. Χαμηλή κατανάλωση καυσίμου

Πρόκειται για το πιο σημαντικό ίσως πλεονέκτημα που προσφέρει ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Έτσι λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου, είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιήσει πιο γρήγορα την οικονομική απόσβεση της απόκτησής του σε σύγκριση με ένα συμβατικό όχημα.

2. Φορολογικά κίνητρα

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο σας εξασφαλίζει επιπλέον εξοικονόμηση χρημάτων χάρη στην μειωμένη φορολόγηση και τα λιγότερα τέλη κυκλοφορίας του.

3. Καλύτερες επιδόσεις

Το ηλεκτρικό μοτέρ ενός υβριδικού αυτοκινήτου εξασφαλίζει υπερτροφοδότηση και μεγαλύτερη ροπή στις χαμηλές στροφές, χωρίς να απαιτεί έξτρα καύσιμα, όπως ένας κινητήρας τούρμπο.

4. Συνδυασμός ηλεκτροκίνησης και βενζινοκίνησης ή πετρελαιοκίνησης

Επιλέγοντας ένα υβριδικό αυτοκίνητο, είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα μπορείτε να το ανεφοδιάσετε όπου και αν βρίσκεστε, χωρίς να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της περιορισμένης αυτονομίας ή την έλλειψη σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης.

5. Σεβασμός στο περιβάλλον

Ένα υβριδικό όχημα αποτελεί έναν πιο οικολογικό τρόπο μετακίνησης, καθώς εξασφαλίζει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων.

Συνδυάστε το υβριδικό σας όχημα με τα κατάλληλα ελαστικά

Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε τον σεβασμό σας για το περιβάλλον είναι να επιλέξετε ένα υβριδικό αυτοκίνητο και να το συνδυάσετε με τα κατάλληλα ελαστικά που θα σας εξασφαλίσουν ακόμα πιο μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Είστε οδηγός συμβατικού αυτοκινήτου; Το N BLUE ECO σας προσφέρει σημαντική οικονομία καυσίμου, καθώς και μεγάλη διάρκεια ζωής του πέλματος. Μάλιστα, χάρη στον ειδικό σχεδιασμό του Σχεδιασμός πέλματος με πολλές εγκοπές σας εγγυάται μία άνετη οδήγηση.

Είστε οδηγός SUV ή τζιπ; Ανακαλύψτε τα ROADIAN AT 4X4, τα ελαστικά που θα σας εξασφαλίσουν άριστη επαφή με κάθε έδαφος, χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη ανθεκτικότητα.

Θα τα βρείτε στο δίκτυο συνεργατών NEXEN σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο «Υβριδικό αυτοκίνητο και τα πλεονεκτήματά του»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο νέο NEXEN Blog.

By | 2021-04-14T16:38:50+00:00 Ιούλιος 14th, 2020|News|