Υβριδικά αυτοκίνητα: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Υβριδικά αυτοκίνητα (hybrid cars): τι είναι και πώς λειτουργούν; Η τεχνολογία τους έρχεται να δώσει νέα ώθηση στον κλάδο των αυτοκινήτων, καθώς συνδυάζει μοναδικά πλεονεκτήματα όπως η μείωση της κατανάλωσης και η αύξηση των επιδόσεών τους. Δεν είναι τυχαίο που με τη συνεχόμενη αύξηση στις τιμές της βενζίνης και του diesel, όλο και περισσότεροι στρέφονται σε αυτά.

Ποια αυτοκίνητα θεωρούνται υβριδικά;

Ως υβριδικά θεωρούνται τα αυτοκίνητα που αξιοποιούν δύο ή και περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες για την κίνησή τους. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο «ήπια» προς το περιβάλλον τεχνολογία, όπως έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ή εναλλακτικά πνευματικό κινητήρα, βιοκαύσιμο, φυσικό αέριο κ.α. Ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να αναλαμβάνει αποκλειστικά την κίνηση του αυτοκινήτου ή να είναι απλά υποβοηθητικός όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς. Τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται φιλικότερα προς το περιβάλλον, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την κίνησή τους ως καύσιμο βενζίνη ή πετρέλαιο, αλλά δεν είναι εντελώς «καθαρά» όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τι κινητήρες συνδυάζουν τα υβριδικά αυτοκίνητα του 2022

Πρόκειται για μοντέλα που χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρα με μπαταρία για να υποστηρίξουν τον θερμικό κινητήρα και να αυξήσουν την συνδυαστική ισχύ. Στις χαμηλές στροφές, το βασικό ρόλο για την κίνησή τους αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για την κίνηση στην πόλη, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου. Από κει και πέρα, στις υψηλές στροφές αναλαμβάνει ο κινητήρας βενζίνης.

Η εναλλαγή καυσίμου στα υβριδικά αυτοκίνητα

Πρόκειται για μία διαδικασία που αποτελεί την ουσία της φιλοσοφίας της λειτουργίας των υβριδικών οχημάτων. Πραγματοποιείται συνήθως αυτόματα, χωρίς να γίνεται απαραίτητα αντιληπτή από τον οδηγό. Αλλάζει δε συνεχώς, σε διαφορετικά σημεία κατά την διάρκεια της οδήγησης. Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία της;

1.Η εκκίνηση του υβριδικού αυτοκινήτου έπειτα από στάση

Κατά την επιτάχυνση έπειτα από στάση και με ταχύτητα έως 30χλμ την ώρα (ανάλογα το μοντέλο), τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Για αυτό το λόγο, είναι μια οικονομική επιλογή για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

2.Η λειτουργία κατά την «πορεία»

Σε περίπτωση μετακίνησης με σταθερή ταχύτητα, για παράδειγμα σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, τα υβριδικά αυτοκίνητα λειτουργούν με τον κινητήρα της εσωτερικής καύσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κινητήρας δίνει ενέργεια στην γεννήτρια. Έτσι, υπάρχει συνεχώς διαθέσιμη μπαταρία για χρήση.

3.Ο συνδυασμός λειτουργίας κινητήρων στην επιτάχυνση

Κατά την επιτάχυνση, λειτουργούν και οι δύο κινητήρες μαζί, δίνοντας μεγάλη ισχύ στους τροχούς.  Αυτό δε θα μπορούσε να οφείλεται πουθενά αλλού παρά στο σύστημα μετάδοσης.

4.Η έξυπνη λειτουργία κατά το φρενάρισμα

Κατά το φρενάρισμα, τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Χρησιμοποιούν τη δύναμη των τροχών για την ανάκτηση της ενέργειας. Αυτή η λειτουργία χαρίζει οικονομία, ενώ ταυτόχρονα φορτίζει και την μπαταρία του αυτοκινήτου για μελλοντική χρήση.

5.Η απενεργοποίηση κινητήρα στο φρενάρισμα

Κάθε φορά που ακινητοποιείτε το αυτοκίνητο, κατά το φρενάρισμα, τα υβριδικά μοντέλα απενεργοποιούν τους δύο κινητήρες. Ωστόσο, το αυτοκίνητο δεν απενεργοποιείται. Η μπαταρία φροντίζει ώστε όλα τα υπόλοιπα συστήματα που χρειάζεστε, όπως για παράδειγμα τα φώτα, να λειτουργούν κανονικά.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα είδη τους

1.Τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα (mild hybrid) και τι είναι

Τα οχήματα Mild Hybrid λειτουργεί κυρίως με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ενώ διαθέτει έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα για να τον βοηθά στις χαμηλές στροφές ή κατά τις περιόδους που το αυτοκίνητο είναι σε κατάσταση ακινησίας.

2.Τα PHEV υβριδικά αυτοκίνητα και τι είναι

Τα υβριδικά μοντέλα τύπου Plug-in συνδυάζουν θερμικό μοτέρ με ηλεκτροκινητήρα, ενώ διαθέτουν μία αρκετά μεγάλη μπαταρία που φορτίζεται από εξωτερικές πηγές όπως μία οικιακή πρίζα ή ένα wallbox. Η μπαταρία αυτή μπορεί να εξασφαλίσει έως και 60 χλμ. ηλεκτροκίνησης.

3.Τα πλήρως υβριδικά αυτοκίνητα (full hybrid) και τι είναι

Όπως και τα ήπια, έτσι και τα πλήρως υβριδικά αυτοκίνητα δε φορτίζονται από εξωτερικές πηγές. Η βασική αρχή λειτουργίας τους είναι η ανάκτηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από το φρενάρισμα, για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα mild hybrid, μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Έτσι, εξοικονομούν ακόμα περισσότερα καύσιμα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρειάζονται τα κατάλληλα ελαστικά

Αναζητάτε ένα αυτοκίνητο που να σέβεται το περιβάλλον, ενώ παράλληλα σας προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από ένα συμβατικό, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μακροπρόθεσμη απόσβεση της επένδυσής του; Σε μία τέτοια περίπτωση, τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν την επιλογή σας. Προσθέστε στο δικό σας τα κατάλληλα ελαστικά και απολαύστε στο έπακρο την κάθε σας διαδρομή εντός και εκτός πόλης.

  • Για διαδρομές με υβριδικά Ι.Χ, η NEXEN TIRE προτείνει: Ελαστικά NFERA Sport

Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες έχουν μάλιστα αναγνωριστεί από τα μεγαλύτερα περιοδικά ειδικού τύπου της Ευρώπης, κερδίζοντας κορυφαίες κριτικές. Παράλληλα, προσφέρουν όλη την άνεση που χρειάζεστε τόσο για τις μετακινήσεις σας στην πόλη όσο και για τα ταξίδια σας.

  • Για διαδρομές με υβριδικά SUV, η NEXEN TIRE προτείνει: Ελαστικά NFERA RU1

Τα ελαστικά που φορά η Porsche Macan είναι σίγουρα τα ιδανικά και για το δικό σας SUV. Προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, καθώς και εξαιρετικό χειρισμό σε όλες τις συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελαστικά της NEXEN TIRE που ταιριάζουν στο υβριδικό όχημά σας, επικοινωνήστε σήμερα με τον κοντινότερό σας έμπιστο συνεργάτη της σε όλη την Ελλάδα.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Υβριδικά αυτοκίνητα: Τι είναι και πώς λειτουργούν»;

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα στο NEXEN Blog.

 

NEXEN TIRE

Επίσημος εισαγωγέας – αντιπρόσωπος: Δ. Φραγκουλόπουλος Ε.Π.Ε.

21ο χλμ. Λ. Μαραθώνος, Πικέρμι

+30 210 6039622

Ακολουθήστε τη NEXEN TIRE σε Facebook & Instagram.

Τα υβριδικά μοντέλα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτές είναι:

By | 2022-02-07T19:50:59+00:00 Ιανουάριος 7th, 2022|News|