Οι Βασικές Λειτουργίες του Ελαστικού

Υπάρχουν αμέτρητες λειτουργίες σε ένα μόνο ελαστικό, όπως η αντοχή του βάρους του οχήματος, η απορρόφηση των κραδασμών καθώς και η αλλαγή και η διατήρηση της κατεύθυνσης του οχήματος.

Αντοχή του βάρους

Τα ελαστικά μειώνουν τους κραδασμούς που προέρχονται από το δρόμο μεταφέροντας ταυτόχρονα το βάρος του οχήματος δίνοντας επίσης τη δυνατότητα στο όχημα να φρενάρει και να αλλάζει κατεύθυνση. Τα ελαστικά χρειάζονται αέρα ώστε να αποκτήσουν το σχήμα και τη δομή που τους επιτρέπουν να αντέχουν τόσο μεγάλο βάρος, Πολλές φορές χρησιμοποιείται σαμπρέλα για την τοποθέτηση αέρα στα ελαστικά, αλλά στα αεροστεγή ελαστικά όπου η σαμπρέλα είναι ενσωματωμένη στο υπόλοιπο ελαστικό, ο αέρας τοποθετείται αφού το ελαστικό έχει τοποθετηθεί στη ζάντα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεταφορά του βάρους του οχήματος και η σταθερότητα κατά την κίνηση του μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο όταν η πίεση ελέγχεται τακτικά. Το ελαστικά παράγονται σε διάφορες μορφές και διαστάσεις ανάλογα με τις επιδόσεις που απαιτούνται και το οχήματα που προορίζονται.

Μεταφορά της κινητήριας δύναμης

Η δύναμη του κινητήρα και του φρεναρίσματος μεταφέρεται στο δρόμο μέσω των ελαστικών. Το σύστημα μετάδοσης ισχύος του αυτοκινήτου μεταφέρει την ισχύ του κινητήρα στα ελαστικά και τα μετακινεί προς την κατεύθυνση του πέλματος που βρίσκεται ανάμεσα στο δρόμο και τα ελαστικά. Αν πατηθεί το φρένο του αυτοκινήτου, η δύναμη τριβής εφαρμόζεται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που κινείται το ελαστικό με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μειώσει ταχύτητα.

Απορρόφηση των κραδασμών

Τα ελαστικά σε συνδυασμό με το σύστημα ανάρτησης απορροφούν τους κραδασμούς από τον δρόμο και καθορίζουν την άνεση της οδήγησης. Αν δεν υπάρχει αρκετή πίεση αέρα, υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση στην περιστροφή, η οποία παράγει θερμότητα και πολλές φορές ζημιές. Αντίθετα, εάν υπάρχει υπερβολική πίεση αέρα, μειώνεται η ευκαμψία του ελαστικού καθώς και η άνεση οδήγησης. Επίσης, όσο χαμηλότερο είναι το προφίλ του ελαστικού τόσο μεγαλύτερη είναι η οδηγική σταθερότητα.

Αλλαγή κατεύθυνσης

Η εκκίνηση ή ακινητοποίηση του αυτοκινήτου γίνεται από διάφορα συστήματα που διαθέτει, όμως τα ελαστικά είναι αυτά που τελικά επηρεάζουν τις επιδόσεις του οχήματος. Κατά την χρήση του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου, ο οδηγός στρίβει το τιμόνι και η δύναμη μεταφέρεται ανάμεσα στα ελαστικά και το δρόμο και αναγκάζοντας το αυτοκίνητο αλλάξει κατεύθυνση.

By | 2018-04-12T10:04:10+00:00 Απρίλιος 12th, 2018|Πληροφορίες ελαστικών|