Τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό μου;

τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό μου

«Τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό μου», ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί κάθε υπεύθυνο οδηγό. Τα ελαστικά αποτελούν βασικό παράγοντα για την οδική μας ασφάλεια, καθώς εξασφαλίζουν την ομαλή επαφή του οχήματός μας με τον δρόμο. Πόσο ενημερωμένοι είμαστε όμως για τις ιδιότητές τους, τη σωστή συντήρησή τους, καθώς και τον ιδανικό χρόνο αντικατάστασής τους; Στο κείμενο που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιο σημαντικό μέρος του αυτοκινήτου μας. 

Ανακαλύψτε τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό σας μέσα από τις 6+1 απαντήσεις μας στις πιο δημοφιλείς σας ερωτήσεις:

 1. Ποιες είναι οι διαστάσεις ελαστικών που φοράει το αυτοκίνητό μου;

Οι διαστάσεις ελαστικών του αυτοκινήτου μας βρίσκονται ανάγλυφες στα πλαϊνά τους. Πρόκειται για ένα συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων. Πώς όμως μπορούμε να τον διαβάσουμε; Έστω ότι το αυτοκίνητό μας φορά λάστιχα με διαστάσεις 205/55R17:

  • Το 205 αναφέρεται στο πλάτος πέλματος σε χιλιοστά
  • Το 55 αφορά το ύψος ή αλλιώς προφίλ του ελαστικού μας
  • Το 17 αποτυπώνει την εσωτερική διάμετρο των ελαστικών μας.

Στην περίπτωση λοιπόν που σκέφτεστε να αλλάξετε τα ελαστικά σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε καινούργια που να μην αποκλίνουν από αυτούς τους αριθμούς.

2. Τι επιδόσεις προσφέρουν τα ελαστικά που φορά το αυτοκίνητό μου;

Στα ελαστικά αυτοκινήτου, αυτό που μετράει είναι η συνολική τους απόδοση και συμπεριφορά. Σίγουρα, υπάρχουν λάστιχα που ενδέχεται να υπερτερούν σε επιμέρους τομείς όπως ενδεχομένως η πρόσφυση ή ο μειωμένος θόρυβος κύλισης. Λίγα όμως είναι εκείνα που προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα πάνω στα μέτρα και τις απαιτήσεις τους σύγχρονου οδηγού. Το N FERA SPORT, η νέα κορυφαία πρόταση της NEXEN, κάνει την διαφορά από τον ανταγωνισμό, καθώς εξασφαλίζει υπερυψηλές επιδόσεις σε κάθε οδόστρωμα. Επιπλέον συνδυάζει άριστο κράτημα με το μικρότερο θόρυβο διέλευσης από κάθε άλλο λάστιχο, μόλις 66,6 dB.

3. Ποια είναι η σωστή πίεση των ελαστικών μου;

Εκτός από τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και ποια είναι η σωστή πίεσή τους. Έτσι, θα εξασφαλίσετε και την βέλτιστη απόδοσή τους. Ο σωστός αριθμός της αναγράφεται στο Εγχειρίδιο Κατόχου Οχήματος, καθώς και σε αυτοκόλλητα που ενδέχεται να υπάρχουν είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο καπάκι της βενζίνης. Όσον αφορά στα ελαστικά NEXEN, η πίεσή τους αναγράφεται και στο πλευρικό τους τοίχωμα.

4. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες φθορές των ελαστικών ενός αυτοκινήτου;

Κατά την διάρκεια ζωής τους, τα πέλματα των ελαστικών μας ενδέχεται να παρουσιάσουν φθορές. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι οι διατρήσεις, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται και τα λεγόμενα «καρούμπαλα». Συνήθως, οι μικρές διατρήσεις κάτω από 0,64cm ενδέχεται να διορθώνονται. Ωστόσο, οι πιο μεγάλες από αυτές, όπως και τα καρούμπαλα, απαιτούν την αντικατάσταση του ελαστικού. Στην περίπτωση που εντοπίσετε φθορές στα ελαστικά σας, τότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν αξιόπιστο συνεργάτη ελαστικών.

5. Ποια είναι η διάρκεια ζωής των ελαστικών μου;

Σε γενικές γραμμές, τα αχρησιμοποίητα ελαστικά έχουν 10 χρόνια ζωής από την ημερομηνία κατασκευής τους. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν αλλαγή ελαστικών είτε μετά από 3 χρόνια χρήσης είτε μετά από 40.000 χιλιόμετρα, όποιο έρθει πιο γρήγορα. Από κει και πέρα, όλα τα σύγχρονα ελαστικά διαθέτουν ράβδους φθοράς πέλματος. Όταν τα ελαστικά μας είναι ακόμα καινούργια, οι ράβδοι αυτοί δεν φαίνονται. Αν όμως μπορείτε να τις δείτε, σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε στην αντικατάστασή τους. Ελέγξτε λοιπόν τις ράβδους, αναζητώντας το χαρακτηριστικό σημάδι στο πλευρικό τοίχωμα των ελαστικών, το οποίο και θα σας υποδείξει προς τα που πρέπει αν κοιτάξετε.

6. Πόσο ασφαλή είναι τα ελαστικά του αυτοκινήτου μου στο βρεγμένο οδόστρωμα;

Το βρεγμένο οδόστρωμα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, χρειάζεται έξτρα προσοχή. Όταν η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα εγκλωβίζεται σε αυτό και δεν απομακρύνεται, τότε προκαλείται το επικίνδυνο φαινόμενο τις υδρολίσθησης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε ελαστικά που μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, Τα N FERA SU1 διαθέτουν πλευρικά και 4 περιμετρικά αυλάκια τα οποία εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του νερού, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

+1. Είναι ασφαλές να κινηθώ στο χιόνι ή τον παγετό χωρίς αλυσίδες;

Εάν τα ελαστικά σας είναι θερινά, όπως και η πλειοψηφία των ελαστικών που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά αυτοκίνητα, τότε η απάντηση είναι όχι. Αν ωστόσο κινείστε σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές που χιονίζει τακτικά, τότε καλύτερα να ρωτήσετε τον έμπιστό σας συνεργάτη ελαστικών για τα ελαστικά NEXEN N Blue 4 season. Χάρη στις αυλακώσεις τους σε σχήμα V και τις εγκοπές σε σχήμα 3D, απομακρύνουν αποτελεσματικά το νερό και το χιόνι, χωρίς την εφαρμογή αλυσίδων. Επιπλέον, αποτελούν μία ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση για όλες τις εποχές.

Ενημερωθείτε για το τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό σας από τον ειδικό

«Τι λάστιχα φορά το αυτοκίνητό μου»; «πότε πρέπει να προχωρήσω σε αλλαγή τους»; «ποια είναι τα κατάλληλα ελαστικά με βάση τις ανάγκες και το στιλ της οδήγησής μου»; Πιο πάνω, σας παρουσιάσαμε τις πιο δημοφιλείς απορίες του κοινού γύρω από τα ελαστικά. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα ερωτήσεις που ενδέχεται να έχετε στο μυαλό σας. Σε μία τέτοια περίπτωση, μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία με τον έμπιστό σας συνεργάτη ελαστικών. Όχι μόνο θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες, αλλά θα σας προσφέρει και μία έμπιστη εκτίμηση για την κατάσταση των ελαστικών σας. Αναζητήστε τον κοντίνοτερό σας συνεργάτη NEXEN εδώ.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο «τι λάστιχα φοράει το αυτοκίνητό μου;»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο NEXEN blog.

By | 2021-01-12T13:16:21+00:00 Σεπτέμβριος 7th, 2020|News|