Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α): Μάθετε τα πάντα για τη χρήση της

λωρίδα έκτακτης ανάγκης

Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) είναι η άκρα δεξιά λωρίδα του αυτοκινητόδρομου που διαχωρίζεται με συνεχή διαγράμμιση αντί για διακεκομμένη. Ο ρόλος της είναι να εξασφαλίζει την οδική μας ασφάλεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Λίγο ως πολύ, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της στην οδήγηση. Είμαστε όμως σίγουροι ότι τη χρησιμοποιούμε σωστά; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Ο ρόλος της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης

Ο λόγος ύπαρξης της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) είναι η διευκόλυνση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, η Λ.Ε.Α εξυπηρετεί τα ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β, τα οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και εκείνα για τη συντήρηση και τη λειτουργία του δρόμου.

Φυσικά, η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης δεν αποτελεί λωρίδα κυκλοφορίας για τα συμβατικά αυτοκίνητα. Η χρήση της δεν επιτρέπεται ούτε για οδήγηση ούτε για στάση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως:

  1. Βλάβη του αυτοκινήτου ή της μηχανής
  2. Έλεγχος τροχαίας
  3. Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. θέμα υγείας του οδηγού)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιείτε τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση που χρειάζεται μα μιλήσετε στο κινητό, να πάτε τουαλέτα ή να ξεκουραστείτε. Τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελούν καταστάσεις ανάγκης.

Κίνδυνοι από τη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης

Βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγουμε την οδήγηση ή τη στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης είναι ο κίνδυνος ατυχήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Αττικής Οδού, περίπου 100 αυτοκίνητα σταματούν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης καθημερινά, από τα οποία περίπου τα μισά δίχως να υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τα δεδομένα έχουν δείξει πως 1 στα 10 ατυχήματα οφείλονται σε συγκρούσεις με οχήματα που βρίσκονται σταματημένα στη Λ.Ε.Α.

Τα σωστά βήματα για τη χρήση της Λ.Ε.Α.

Σε περίπτωση που προκύψει βλάβη στο αυτοκίνητο ή άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την διάρκεια της οδήγησης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη σωστή χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Για τη βοήθεια των οδηγών, η NEXEN τα συγκέντρωσε και σας τα παρουσιάζει.

  • Σε περίπτωση που προκύψει σοβαρό ζήτημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο. Αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια. Στο ενδεχόμενο που πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και σταματήστε με αναμμένα τα αλάρμ.
  • Παρκάρετε όσο πιο δεξιά γίνεται, και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία από τις συσκευές επείγουσας ειδοποίησης, αν εντοπίσετε μία κοντά σας. Εάν το όχημά σας είναι σε θέση να κινηθεί, οδηγήστε το σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει δεξιά στηθαίο ασφαλείας και σταθμεύσετε.
  • Μη μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο όσο αυτό βρίσκετε στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Βγείτε από την δεξιά πλευρά του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας & σταθείτε πίσω από αυτό.
  • Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε εθνικό δρόμο, καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης φτιάχτηκε για να διευκολύνει ανθρώπους που την χρειάζονται. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην τη χρησιμοποιούμε άσκοπα, φροντίζοντας τόσο για την δική μας οδική ασφάλεια όσο και γι’ αυτή των συνανθρώπων μας.

By | 2019-05-22T11:37:58+00:00 Μάιος 22nd, 2019|News|