Έλεγχος ΚΤΕΟ: Απαραίτητος για την ασφάλειά μας – και όχι μόνο!

έλεγχος ΚΤΕΟ

Έλεγχος ΚΤΕΟ: Μία τυπική, αλλά και απαραίτητη διαδικασία μέσα από την οποία πρέπει να περνάει κάθε αυτοκίνητο για λόγους ασφαλείας. Ενδεχομένως, πολλοί από εμάς να δυσφορούμε κάθε φορά που έρχεται η ώρα του – ο χρόνος όλων μας εξάλλου είναι πολύτιμος και μία επίσκεψη σε κάποιο ΚΤΕΟ απαιτεί λίγο από αυτόν. Η «δυσφορία» αυτή μάλιστα αποτυπώνεται και σε αριθμούς, καθώς 4 στα 10 Ι.Χ. εκτιμάται ότι παραμένουν ανέλεγκτα.

Έλεγχος ΚΤΕΟ: Ποια είναι τα οφέλη του;

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Έλεγχος ΚΤΕΟ πραγματοποιηθεί σωστά, μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα ωφέλιμος καθώς:

  • Επιβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητό μας είναι αξιόπιστο για να φιλοξενήσει τις μετακινήσεις της οικογένειας και των αγαπημένων μας προσώπων
  • Εντοπίζει μικρές ή μεγάλες βλάβες που μπορούν αν εξελιχθούν σε πονοκέφαλο για το όχημά μας
  • Μας εξασφαλίζει στην περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας
  • Μας προστατεύει από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις του Υπουργείου Υποδομών.

Πότε περνάω έλεγχο ΚΤΕΟ και τι ισχύει με την κάρτα καυσαερίων;

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ του οχήματος πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Μετά τον πρώτο έλεγχο, ο επανέλεγχος πραγματοποιείται μέσα στην επόμενη διετία.

Εκτός από την υποχρέωση για τον έλεγχο ΚΤΕΟ, όλα τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν και Κάρτα Ελέχου Καυσαερίων (ΚΕΚ). Η κάρτα αυτή εκδίδεται ένα χρόνο από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ η ανανέωσή της πραγματοποιείται υποχρεωτικά κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το νόμο, το δελτίο τεχνικού ελέγχου από το ΚΤΕΟ προσφέρει κάλυψη και για την Κάρτα Καυσαερίων, με χρονική ισχύ ενός χρόνου. Μετά όμως από την παρέλευση του έτους, το όχημα υποχρεούται να εφοδιαστεί με ξεχωριστή κάρτα.

Έλεγχος ΚΤΕΟ: Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Όσον αφορά τα πρόστιμα για παράλειψη ελέγχου ΚΤΕΟ, οι «καμπάνες» των ιδιοκτητών έρχονται μέσω Taxisnet και ξεκινούν από 150 ευρώ. Επίσης, επιβάλλεται και έξτρα πρόστιμο από 16 έως 65 ευρώ ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου. Όσον αφορά την κυκλοφορία αυτοκινήτου χωρίς ισχύουσα κάρτα καυσαερίων, το αρχικό πρόστιμο της τροχαίας κυμαίνεται από 35 έως και 200 ευρώ. Το πρόστιμο διαφοροποιείται ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσει το κινητό κλιμάκιο.

Έλεγχος ΚΤΕΟ: Ποιες εργασίες περιλαμβάνει

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρωταρχικό μέλημα των ελέγχων ΚΤΕΟ δεν είναι η τιμωρητική επιβολή προστίμων, αλλά η οδική ασφάλειά μας. Στις μέρες μας, η λειτουργία των ΚΤΕΟ έχει αναβαθμιστεί με εξειδικευμένους τεχνικούς και άρτιο εξοπλισμό. Οι έλεγχοι μας εξασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια του οχήματός μας όσο και την δική μας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

1. Επιτόπιο οπτικό έλεγχο

Για τον εντοπισμό τυχόν οξειδώσεων ή χτυπημάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οδική ασφάλεια.

2. Έλεγχο για φαρμακείο, τρίγωνο και πυροσβεστήρα

Βεβαιωθείτε ότι τα διαθέτετε και ότι δεν έχουν λήξει.

3. Έλεγχο ελαστικών

Τα ελαστικά πρέπει να είναι ίδια ανά άξονα, στη σωστή πίεση και σε καλή κατάσταση.

4. Έλεγχο κινητήρα

Για τυχόν διαρροές που ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του οχήματος.

5. Μέτρηση καυσαερίων

Πρόκειται για ένα από τα βασικά σημεία της διαδικασίας ελέγχου

6. Έλεγχο φώτων

Πραγματοποιείται και μέτρηση των φώτων διασταύρωσης και πορείας του.

7. Ευθυγράμμιση, αμορτισέρ & φρένα

Ο έλεγχος ΚΤΕΟ περιλαμβάνει τον έλεγχο εμπρός και πίσω άξονα, με ιδιαίτερη μέριμνα στο check της λειτουργίας του αμορτισέρ και των φρένων.

8. Έλεγχο στο ανυψωτικό μηχάνημα

Με τη βοήθεια ειδικής ράμπας εντοπίζονται τυχόν προβλήματα στο σύστημα ανάρτηση, τα σωληνάκια φρένων, το δοχείο καυσίμου και το σύστημα εξάτμισης.

Τί πρέπει να έχετε μαζί σας στον Έλεγχο ΚΤΕΟ

Η διαδικασία του τεχνικού ελέγχου αρχικά περιλαμβάνει την ταυτοποίηση των στοιχείων του ιδιοκτήτη και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Κατά την προσέλευση μας λοιπόν στο σημείο του ελέγχου πρέπει να έχουμε απαραίτητα μαζί μας:

  1. Ταυτότητα ή δίπλωμα
  2. Άδεια κυκλοφορίας
  3. Δελτίο προηγούμενου τεχνικού ελέγχου (εφόσον υπάρχει)
  4. Ειδικά έγγραφα στην περίπτωση που το όχημά μας έχει μετασκευαστεί ή τροποποιηθεί
  5. Πλήρες φαρμακείο
  6. Πυροσβεστήρα
  7. Τρίγωνο ασφαλείας αυτοκινήτου

Έλεγχος ΚΤΕΟ και έκδοση αποτελεσμάτων

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας, οι μετρήσεις που καταγράφονται, συγκεντρώνονται στο σύστημα ελέγχου του ΚΤΕΟ. Εν συνεχεία, αποστέλλονται online στο Υπουργείο Υποδομών. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο αρμόδιος τεχνικός ελεγκτής εκδίδει το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ), αναλαμβάνοντας να σας ενημερώσει για την κατάσταση του οχήματός σας. Σε περίπτωση ωστόσο που τα αποτελέσματα του τεχνικού ελέγχου δεν είναι επιτυχή, τότε αναλαμβάνετε την αντιμετώπισή τους και προγραμματίζεται ραντεβού για επανέλεγχο του οχήματος με μικρότερο κόστος.

By | 2020-01-20T12:54:23+00:00 Ιανουάριος 20th, 2020|News|