Οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο: 9+1 συμβουλές παντός καιρού!

οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο; Η NEXEN, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, μας υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί την πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα κάθε οδηγού. Έτσι, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωσή μας, συγκέντρωσε και μας παρουσιάζει τις απαραίτητες συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόζουμε στις μετακινήσεις μας εντός αυτοκινητόδρομων.

1. Οδήγηση στην δεξιά λωρίδα

Κινούμαστε κατά προτίμηση είτε στην δεξιά είτε στη μεσαία λωρίδα, ενώ χρησιμοποιούμε την αριστερή μόνο σε περίπτωση προσπέρασης. Έτσι, επιτρέπουμε στους οδηγούς που κινούνται πιο γρήγορα να πραγματοποιούν τις προσπεράσεις τους με ασφάλεια.

2. Αποστάσεις ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα

Στον αυτοκινητόδρομο, τα όρια ταχύτητας είναι πάντα μεγαλύτερα σε σύγκριση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Γι’ αυτό και η απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα.

3. Τήρηση των ορίων ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο

Σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους, τα όρια ταχύτητας και η παράβασή τους αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα πρόκλησης οδικών ατυχημάτων. Στην Ελλάδα, η μέγιστη ταχύτητα για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο είναι 130 χιλιόμετρα για επιβατηγά οχήματα.

4. Χρήση φώτων έκτακτης ανάγκης – alarm

Ξαφνικό μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο; Σε αυτή την περίπτωση πατάμε το κουμπί του αλάρμ, ειδοποιώντας έτσι τα αυτοκίνητα που ακολουθούν για την κατάσταση που επικρατεί μπροστά από το όχημά μας.

5. Μείωση ταχύτητας σε περίπτωση βροχής ή ομίχλης

Όταν οι καιρικές συνθήκες μας δυσκολεύουν κατά την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, οφείλουμε να μη ρισκάρουμε την ασφάλειά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνουμε πάντα την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

6. Υδρολίσθηση οχήματος

οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο

Η υδρολίσθηση αποτελεί μία από τις πιο απαιτητικές καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας οδηγός στον αυτοκινητόδρομο. Ακόμα και ένα φιλμ νερού 10 χιλιοστών στον δρόμο είναι ικανό να βγάλει το αυτοκίνητό μας εκτός πορείας, ειδικά στις στροφές.

Αν νιώσουμε λοιπόν ότι το αυτοκίνητό μας υδρολισθαίνει, τότε προσπαθούμε να το κρατήσουμε σε ευθεία πορεία, αποφεύγοντας το στρίψιμο του τιμονιού. Ταυτόχρονα, μειώνουμε σταδιακά την ταχύτητα όσο μπορούμε, χωρίς να πατάμε απότομα φρένο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας αποτελούν το no1 παράγοντα για την αντιμετώπιση της υδρολίσθησης. Γι’ αυτό, φροντίζουμε για την καλή κατάσταση του πέλματός τους πριν από κάθε ταξίδι.

7. Προσοχή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του αυτοκινητόδρομου

Στην περίπτωση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οδηγούμε με αυξημένη προσοχή, τηρώντας απόλυτα όσα ορίζουν οι σχετικές σημάνσεις. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ακολουθούμε πάντα τις προειδοποιητικές πινακίδες, για να μη βρεθούμε ποτέ προ… εκπλήξεων!

8. Χρήση της ΛΕΑ

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οδηγούς μόνο σε κατάσταση πραγματικής ανάγκης. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε ακόμα και να σταθμεύσουμε σε αυτή με αναμμένα τα φώτα κινδύνου. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση της όσο αυτό είναι εφικτό, καθώς μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για μας όσο και το όχημά μας.

Προσοχή: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την οδήγηση του αυτοκινήτου μας στον αυτοκινητόδρομο, ενημερώνουμε άμεσα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας μέσω των SOS τηλεφώνων που παρατίθενται κατά μήκος τους.

9. Ο ανθρώπινος παράγοντας

Η οδήγηση δεν είναι παιχνίδι! Ειδικά λοιπόν κατά την περίοδο των γιορτών, δεν οδηγούμε ποτέ μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Η επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλο επιβραδύνει το χρόνο που χρειάζεται για να αντιδράσουμε. Ομοίως, δεν οδηγούμε ποτέ υπό συνθήκες αυξημένης κούρασης και μακράς αυπνίας.

+1. Η σημασία της φροντίδας των ελαστικών

Η οδική ασφάλεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Για να μην αντιμετωπίσουμε λοιπόν προβλήματα, αλλά και να μην προκαλέσουμε ατυχήματα στον αυτοκινητόδρομο όπου κινούμαστε, είναι σημαντικό να μεριμνούμε για την τακτική φροντίδα των ελαστικών μας. Τα ελαστικά NEXEN αποτελούν κορυφαία και ασφαλή επιλογή, καθώς διακρίνονται για τις κορυφαίες τους επιδόσεις και την υψηλή τους αντοχή, ενώ παράλληλα έχουν δοκιμαστεί για να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες κάθε οδοστρώματος.

Ανακαλύψτε τα ελαστικά NEXEN που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες!

By | 2019-01-23T20:17:20+00:00 Ιανουάριος 23rd, 2019|News|