Σκασμένο λάστιχο: Αλλάξτε το σε 8 βήματα

σκασμένο λάστιχο

Σκασμένο λάστιχο, ένα πρόβλημα που κάθε οδηγός έχει αντιμετωπίσει! Σε περίπτωση που συμβεί και σε μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να το αντικαταστήσουμε, συνεχίζοντας κανονικά την διαδρομή μας. Για να κάνουμε μόνοι μας την διαδικασία, χρειαζόμαστε τα εξής:

  • Προειδοποιητικό τρίγωνο
  • Ανακλαστικό γιλέκο ασφαλείας
  • Ρεζέρβα (φουσκωμένη)
  • Γρύλο
  • Κλειδί μπουλονιών
  • Κατσαβίδι
  • Τάκους (προαιρετικά)
  • Γάντια (προαιρετικά)
  • Φακό (προαιρετικά)

Αφού διαθέτουμε όλα τα παραπάνω εργαλεία, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του σκασμένου ελαστικού, όπου και αν βρισκόμαστε. Η NEXEN, για να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας, συγκέντρωσε για μας τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την διαδικασία αλλαγής ελαστικού. Ακολουθούν αναλυτικά τα βήματα:

1# Ακινητοποίηση του οχήματος

Εφόσον υπάρχει λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ακινητοποιούμε το όχημά μας εκεί. Εναλλακτικά, σταματάμε το όχημά μας στο πιο ασφαλές σημείο του δρόμου, αφού βεβαιωθούμε ότι είμαστε ορατοί από τα διερχόμενα οχήματα. Στη συνέχεια, ανάβουμε τα προειδοποιητικά φώτα alarm του αυτοκινήτου και τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων πίσω απ’ το όχημά μας.

2# Συγκέντρωση εργαλείων

Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι η ρεζέρβα, ο γρύλος και το κλειδί μπουλονιών. Στη συνέχεια, βάζουμε τα γάντια μας και τοποθετούμε τους τάκους κάτω από τη ρόδα που βρίσκεται απέναντι από το σκασμένο λάστιχο. Εναλλακτικά, αν δεν υπάρχουν τάκοι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες πέτρες.

Προσοχή: Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε τοποθετήσει χειρόφρενο και ταχύτητα στο κιβώτιο.

3# Χαλαρώνουμε τα παξιμάδια

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε το ειδικό κλειδί για να χαλαρώσουμε τα παξιμάδια του αυτοκινήτου. Δεν αφαιρούμε εντελώς τα παξιμάδια, αλλά απλώς τα ξεσφίγγουμε.

4# Τοποθετούμε το γρύλο

Ανατρέχουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, το οποίο και γράφει που πρέπει να τοποθετηθεί ο γρύλος. Συνήθως, τοποθετείται σε κάποια βάση που βρίσκεται στο πλαίσιο του αυτοκινήτου, η οποία βρίσκεται συνήθως μπροστά από τα πίσω ελαστικά ή πίσω από τα μπροστινά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το γρύλο κάτω απ’ το αυτοκίνητο και το υψώνουμε τόσο ώστε ο τροχός να μην ακουμπάει στο έδαφος.

5# Αφαιρούμε το σκασμένο ελαστικό

Αφαιρούμε τα παξιμάδια από τις βίδες, και τα τοποθετούμε στην άκρη. Μετά, βγάζουμε με προσοχή το σκασμένο λάστιχο.

6# Τοποθετούμε τη ρεζέρβα στη θέση του ελαστικού

Στη συνέχεια αντικαθιστούμε το σκασμένο λάστιχο με τη ρεζέρβα, την οποία και τοποθετούμε μπροστά από τον τροχό. Ευθυγραμμίζουμε τις τρύπες στο κέντρο της ρεζέρβας με τις βίδες του αυτοκινήτου μας. Στη συνέχεια, σηκώνουμε τη ρεζέρβα και την τοποθετούμε στις σπειροειδείς βίδες. Βάζουμε μέχρι τέρμα το ελαστικό στο αυτοκίνητο. Μετά, τοποθετούμε τα παξιμάδια πάνω στις βίδες και τα σφίγγουμε τόσο όσο χρειάζεται για να κρατηθεί το ελαστικό πάνω στους τροχούς.

7# Κατεβάζουμε το όχημα

Κατεβάζουμε το αυτοκίνητο μέχρι να ακουμπήσουν όλες του οι ρόδες στο έδαφος. Στη συνέχεια, σφίγγουμε τα παξιμάδια – κατά προτίμηση σταυρωτά.

8# Σκασμένο ελαστικό στη θέση της ρεζέρβας

Αφού λοιπόν ολοκληρώσαμε όλα τα παραπάνω βήματα και τοποθετήσαμε το σκασμένο ελαστικό στη θέση της ρεζέρβας, τότε βάζουμε το γρύλο, το κλειδί και το τρίγωνο στη θέση τους. Αφού δεν έχουμε ξεχάσει κάτι, συνεχίζουμε την διαδρομή μας μέχρι το κοντινότερο βουλκανιζατέρ, έτσι ώστε να αλλάξουμε τη ρεζέρβα με τα νέα μας ελαστικά.

Προσοχή: Αν η ρεζέρβα δεν είναι κανονική, αλλά έκτακτης ανάγκης, τότε η μέγιστη ταχύτητα που μπορούμε να αναπτύξουμε είναι τα 80χλμ. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, μετά και την ολοκλήρωση της διαδρομής μας.

Βρήκατε χρήσιμο το κείμενο; Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα μέσα από το νέο NEXEN blog μας.

By | 2019-07-24T14:54:43+00:00 Απρίλιος 9th, 2019|News|