Ρεζέρβα ανάγκης αυτοκινήτου (εφεδρικός τροχός)

ρεζέρβα

Ρεζέρβα ανάγκης αυτοκινήτου (εφεδρικός τροχός), απαραίτητη για την οδική σας ασφάλειά. Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα συνεχίζουν να την διαθέτουν, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται μία τάση αντικατάστασής της από τα κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών, κυρίως για λόγους κόστους ή εξασφάλισης έξτρα αποθηκευτικού χώρου στο πορτ μπαγκάζ. Πώς όμως θα την τοποθετήσετε στην περίπτωση που τη χρειαστείτε;

Ρεζέρβα ανάγκης αυτοκινήτου: Τοποθέτηση σε 10+1 βήματα

Η αλλαγή ελαστικού και η τοποθέτηση της ρεζέρβας ανάγκης αυτοκινήτου (εφεδρικού τροχού) μπορεί να γίνει εύκολα από σας, όπου και αν βρίσκεστε. Ακόμα λοιπόν και αν δεν διαθέτετε οδική ασφάλεια για να την αναλάβει, τότε μπορείτε να την πραγματοποιήσετε μόνοι σας, αρκεί φυσικά να γνωρίζετε όλα εκείνα τα κατάλληλα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσετε κάποια τρύπα ή οποιοδήποτε πρόβλημα στο ελαστικό, τότε:

1. Ακινητοποιήστε το όχημά σας σε ασφαλές σημείο

Η οδήγηση με «κλαταρισμένα» ή « σκασμένα» ελαστικά μπορεί να βλάψει το ελαστικό ή και τη ζάντα του οχήματός σας. Γι’ αυτό και πρέπει να σταματήσετε το όχημα σε κάποιο ασφαλές σημείο, ιδανικά σε μία σταθερή επίπεδη επιφάνεια και μακριά από την κίνηση.

2. Εξασφαλίστε την απόλυτη σταθερότητα του οχήματός σας στο έδαφος

Εφαρμόστε την πέδηση στάθμευσης και βάλτε νεκρά ή πρώτη ταχύτητα στο αυτοκίνητό σας, έτσι ώστε να μην μετακινηθεί κατά τύχη.

3. Σβήστε τον κινητήρα

Σβήστε τον κινητήρα του οχήματός σας. Αν υπάρχουν άτομα εντός του, τότε καλύτερα να τα οδηγήσετε με ασφάλεια εκτός αυτοκινήτου.

4. Τοποθετήστε προειδοποητικό τρίγωνο και ανάψτε τα φώτα κινδύνου

Εάν χρειαστεί, τοποθετήστε προειδοποιητικό τρίγωνο και ανάψτε τα φώτα κινδύνου. Αν μάλιστα είναι νύχτα, καλύτερα να φορέσετε και το ανακλαστικό γιλέκο, έτσι ώστε να είστε ορατός στους οδηγούς που έρχονται προς το μέρος σας.

5. Βγάλτε τη ρεζέρβα ανάγκης του αυτοκινήτου και τα εργαλεία σας

Θα τη βρείτε στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου σας μαζί με τα κατάλληλα εργαλεία για την τοποθέτησή της.. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν:

  • Ένα γρύλο για την ανύψωση του αυτοκινήτου
  • Ένα κλειδί για να αφαιρέσετε τα παξιμάδια που συγκρατούν τον τροχό στο αυτοκίνητο.

Στην περίπτωση που οι τροχοί του αυτοκινήτου έχουν τάσια αντί για ζάντες, τότε χρησιμοποιήστε το εργαλείο που προορίζεται για την απομάκρυνσή τους.

6. Χαλαρώστε τα παξιμάδια

Πριν την ανύψωση του οχήματος, χρησιμοποιήστε το κλειδί για να χαλαρώσετε τα παξιμάδια με μισή έως και μία στροφή του. Στην περίπτωση που είναι πολύ σφιγμένα και δυσκολεύεστε να τα χαλαρώσετε με την δύναμη των χεριών, τότε δοκιμάστε με το πόδι.

7. Ανυψώστε το αυτοκίνητό σας με το γρύλο

Αναζητήστε στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου σας το κοντινότερο σημείο ανύψωσης στον τροχό που θέλετε να αντικαταστήσετε. Στην περίπτωση που δε μπορείτε να το βρείτε, τότε αναζητήστε το στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Μόλις το αυτοκίνητό ανυψωθεί με το γρύλο, αφαιρέστε τα παξιμάδια και το ελαστικό.

8. Μη βάζετε ποτέ το πόδι σας κάτω από το αυτοκίνητο

Όσο έχετε το γρύλο τοποθετημένο κάτω από το αυτοκίνητό σας, αποφύγετε να τοποθετήσετε το χέρι, το πόδι ή οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας για λόγους ασφαλείας.

9. Τοποθετήστε τη ρεζέρβα ανάγκης αυτοκινήτου

Μόλις την τοποθετήσετε στο σωστό σημείο, βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες ευθυγραμμίζονται. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε τα παξιμάδια και σφίξτε τα μέχρι να σταθεροποιηθούν.

10. Χαμηλώστε το αυτοκίνητο

Χαμηλώστε το όχημά σας με το γρύλλο μέχρι να σταθεροποιηθεί άριστα στο έδαφος. Μετά, σφίξτε με το κλειδί τα παξιμάδια του τροχού. Αφαιρέστε το γρύλο και τα εργαλεία από τη ρεζέρβα ανάγκης του αυτοκινήτου σας.

+1. Ξεκινήστε πορεία για τον κοντινότερό σας έμπιστο συνεργάτη ελαστικών

Αφού τοποθετήσετε το ελαστικό σας στο πορτ μπαγκάζ, να έχετε υπόψιν ότι η ρεζέρβα έκτακτης μπορεί να σας εξασφαλίσει ομαλή οδήγηση για περίπου 200 χιλιόμετρα. Γι’ αυτό λοιπόν, καλύτερα να ξεκινήσετε πορεία για τον κοντινότερό σας έμπιστο συνεργάτη NEXEN σε όλη την Ελλάδα. Εκείνος, θα αναλάβει την επισκευή του ελαστικού ή θα σας προτείνει την αντικατάστασή του με το κατάλληλο ελαστικό για τις δικές σας ανάγκες. Βρείτε τον εδώ.

Καλές διαδρομές και προσοχή στον δρόμο!

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο: «Ρεζέρβα ανάγκης αυτοκινήτου (εφεδρικός τροχός)»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο NEXEN Blog.

 

By | 2021-04-14T15:56:49+00:00 Φεβρουάριος 14th, 2021|News|