Πίεση ελαστικών & η σημασία του ελέγχου της

Πίεση ελαστικών, ένας από τους βασικούς παράγοντες για την οδική μας ασφάλεια. Δεν πρέπει ποτέ να αμελούμε την ρύθμισή της, καθώς η σωστή πίεση συμβάλλει καθοριστικά στο φρενάρισμα, στις στροφές και εν γένει στον ομαλό χειρισμό του αυτοκινήτου. Επιπλέον, ωθεί την αποδοτικότητα του καυσίμου στα ύψη. Ποιες είναι όμως όλες εκείνες οι συμβουλές που χρειαζόμαστε για να τη μετρήσουμε σωστά και να εξασφαλίσουμε την απόλυτη ασφάλειά μας στον δρόμο; Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε για σας τις πιο σημαντικές που χρειάζεται να γνωρίζετε.

5+1 tips για τη σωστή πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας

1. Μάθετε ποια είναι η σωστή πίεση ελαστικών του οχήματός σας

Το πρώτο και πιο σημαντικό σας βήμα είναι να μάθετε ποια είναι ακριβώς η σωστή πίεση για τα ελαστικά σας. Η πίεση αυτή αναγράφεται τόσο στο Εγχειρίδιο Κατόχου Οχήματος όσο και σε ειδικά αυτοκόλλητα που ενδέχεται να υπάρχουν είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στο καπάκι της βενζίνης. Η συνιστώμενη πίεση των ελαστικών Nexen αναγράφεται και στο πλευρικό τοίχωμά τους.

2. Ελέγχετε τακτικά την πίεση ελαστικών του οχήματός σας

Ο έλεγχος πίεσης ελαστικών του οχήματός σας, συμπεριλαμβανομένου και του εφεδρικού, πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι. Ελέγχετε την πίεση με το πιεσόμετρο και συγκρίνετε τις ενδείξεις της με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, έτσι ώστε να πετύχετε τη σωστή. Με αυτό τον τρόπο, θα είστε απόλυτα σίγουροι για την καλή λειτουργία τους.

3. Μετράτε την πίεση πάντα με κρύα ελαστικά

Πραγματοποιήστε την μέτρηση της πίεσης ελαστικών όσο αυτά είναι κρύα. Όταν θερμανθούν, η πίεσή τους ανεβαίνει έως και 4 με 5 psi, με αποτέλεσμα να μην είναι η ενδεικτική. Κρύα θεωρούνται τα ελαστικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τις τελευταίες 2 ώρες ή που δεν έχουν διανύσει πάνω από 3 χιλιόμετρα με χαμηλή ταχύτητα.

4. Προτιμάτε άζωτο αντί για αέρα

Τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας χάνουν διαρκώς πίεση. Ωστόσο, αν επιλέξετε να τα γεμίζετε με καθαρό άζωτο αντί για αέρα, τότε η πίεσή τους θα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ελαστικά με άζωτο δεν χρειάζονται τακτικό έλεγχο.

5. Εμπιστευτείτε το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών του αυτοκινήτου σας

Είστε κάτοχος νέου αυτοκινήτου; Πλέον, όλα τα καινούργια μοντέλα που είναι διαθέσιμα στην αγορά διαθέτουν στο standard εξοπλισμό τους ειδικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TMPS ή Tire Monitor Pressure System). Πρόκειται για ειδικούς αισθητήρες οι οποίοι ενσωματώνονται στο εσωτερικό του ελαστικού ή κοντά στη βαλβίδα του, στέλνοντας με ακρίβεια πραγματικά δεδομένα για την πίεση ελαστικών.

+1. Επισκεφθείτε τον δικό σας έμπιστο συνεργάτη ελαστικών

Στην περίπτωση που η πίεση των ελαστικών του οχήματός σας μειώνεται υπερβολικά, τότε η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε στον κοντινότερό σας συνεργάτη ελαστικών μέσα από το πανελλήνιο δίκτυο της NEXEN. Εκείνος θα εντοπίσει την πηγή του προβλήματος, όπως για παράδειγμα αν η απώλεια πίεσης οφείλεται σε βλάβη στο σώμα του ελαστικού, σε ελαττωματική βαλβίδα ή σε ζάντες που δεν εφαρμόζουν σωστά. Έτσι, θα σας προτείνει και την καλύτερη λύση για την αντιμετώπισή του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν ότι όλα τα ελαστικά NEXEN είναι κατασκευασμένα κάτω από τις αυστηρότερες προδιαγραφές οι οποίες εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή απόδοση με την λιγότερη δυνατή φθορά των ελαστικών από χτυπήματα και ζημιές στον δρόμο. Ανακαλύψτε αυτό που ταιριάζει στο δικό σας όχημα εδώ.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο «Πίεση ελαστικών & η σημασία του ελέγχου της»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο νέο NEXEN Blog.

By | 2021-04-14T17:20:42+00:00 Αύγουστος 14th, 2020|News|