Οδήγηση σε χιόνι και πάγο: 7+1 συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις

οδήγηση σε χιόνι

Ας πούμε μία μεγάλη αλήθεια: στην Ελλάδα δεν είμαστε και τόσο εξοικειωμένοι με την οδήγηση σε χιόνι και πάγο. Λόγω του εύκρατου μεσογειακού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας, οι Έλληνες οδηγοί συναντούν σπανιότερα συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού στις διαδρομές τους, σε σύγκριση πάντα και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι αρκετά συνηθισμένοι και κυρίως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας παρουσιάζει μεγαλύτερη ένταση, αναγκάζοντας πολλούς οδηγούς να κινούνται σε συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Πόσοι όμως είναι πραγματικά έτοιμοι για να ανταπεξέρθουν στις συνθήκες αυτές, αποφεύγοντας τυχόν απρόοπτα; Η NEXEN, με γνώμονα την οδική ασφάλειά μας 365 μέρες το χρόνο,  προτείνει τα 7+1 πιο σημαντικά tips που πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο.

1. Αξιολογήστε τη σημασία της μετακίνησής σας

Σκέφτεστε να κινηθείτε με το αυτοκίνητό σας σε ολισθηρούς χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους; Ξανασκεφτείτε το! Αν δεν πρόκειται για επείγουσα μετακίνηση, αναβάλλετέ την για μερικές ώρες ή για την επόμενη μέρα, μέχρις ότου καθαρίσουν οι δρόμοι. Για την ασφάλειά σας, μείνετε σπίτι, αποφεύγοντας παράλληλα την ταλαιπωρία, το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους και κυρίως τα τυχόν απρόοπτα για την οδική σας ασφάλεια, τα οποία μοιάζουν όλο και πιο πιθανά κατά τις μέρες με χιόνι ή παγετό στους δρόμους.

2. Καθαρίστε το αυτοκίνητο απ’ το χιόνι

Οδήγηση σε χιόνι

Τελικά πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητό σας παρά τις δυσμενείς συνθήκες; Ξεκινήστε την διαδρομή σας αφότου έχει απομακρύνει προηγουμένως τα χιόνια από το αυτοκίνητο, εξασφαλίζοντας πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Για την απομάκρυνσή τους χρησιμοποιείστε ειδική ξύστρα, καθαρίζοντας με προσοχή όλες τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Φυσικά, μην παραλείψετε και το καθάρισμα των υαλοκαθαριστήρων, έτσι ώστε να σαρώνουν αποτελεσματικά το παρμπρίζ.

3. Αλυσίδες και εξοπλισμός για οδήγηση στο χιόνι

Που πάτε χωρίς αλυσίδες στο χιονιά; Μην ξεκινάτε ποτέ από το σπίτι, αν δεν έχετε μαζί τις κατάλληλες αλυσίδες για ελαστικά – προϋπόθεση να γνωρίζετε και πώς τοποθετούνται. Πάρτε επίσης μαζί σας κι έναν φακό με γεμάτες μπαταρίες, καθώς και μία ξύστρα πάγου, Φυσικά, μην ξεχάσετε τα απαραίτητα γάντια για να μην παγώσουν τα χέρια σας– όχι όμως μάλλινα γιατί βρέχονται.

4. Ελέγξτε την «διαδρομή» σας

Όταν μιλάμε για οδήγηση σε χίονι και πάγο, δεν αρκεί απλά να έχουμε προετοιμασμένο αυτοκίνητο. Πρέπει και η διαδρομή μας να είναι «καθαρή» από χιόνια. Συνήθως, στην περίπτωση επέλασης του χιονιά, οι περιφέρειες καθαρίζουν πρώτα τις βασικές οδικές αρτηρίες. Κατά συνέπεια, η διαδρομή σας πρέπει να περιλαμβάνει μόνο μεγάλους δρόμους και όχι διάφορες «εναλλακτικές» διαδρομές που ενδέχεται να καλύπτονται από χιόνι ή από πάγους, θέτοντάς σας σε κίνδυνο. Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια της διαδρομής σας, αναζητήστε την απαραίτητη πληροφόρηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς και από φίλους – οδηγούς που κινούνται στις περιοχές όπου θέλετε να φτάσετε.

5. Μειώστε ταχύτητα, αυξήστε τις αποστάσεις

Είναι σαφές ότι το ολισθηρό οδόστρωμα απαιτεί πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, μέχρι να ακινητοποιηθεί ένα όχημα. Πρακτικά, αυτό για τον οδηγό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθεί με χαμηλότερες ταχύτητες, διατηρώντας έως και την τριπλάσια απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα σε σύγκριση με μία τυπική μέρα.

6. Η οδήγηση σε χιόνι και πάγο απαιτεί προσοχή

Σε γενικές γραμμές η σταθερότητα αυξάνει την ασφάλεια της οδήγησης. Για το λόγο αυτό διατηρούμε τις στροφές του κινητήρα όσο πιο χαμηλά είναι εφικτό, έτσι ώστε το αυτοκίνητό μας να μην «σκορτσάρει». Αν δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, φροντίζουμε να μην τις αυξομειώνουμε αισθητά κατά την διάρκεια της διαδρομής μας.

Φυσικά, οι απότομες κινήσεις του τιμονιού είναι απαγορευτικές κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο, ενώ η πίεση στο γκάζι και το φρένο πρέπει να γίνεται με απαλό προσεκτικό χειρισμό. Επιπλέον, προτιμούμε να ξεκινάμε με δευτέρα ταχύτητα αντί της πρώτης, με σκοπό να μειώσουμε την πιθανότητα σπινιαρίσματος των τροχών. Για να μην γλιστρήσει το αυτοκίνητό μας κατά τις επιταχύνσεις, κινούμαστε πάντα «μια σχέση πάνω» απ’ το κανονικό.

7. Ακόμα περισσότερη προσοχή σε ανηφόρες και κατηφόρες

Γενικά, σας προτείνουμε να αποφεύγετε ανηφόρες ή κατηφόρες για τις οποίες δεν είστε σίγουροι ότι δεν γλιστρούν. Ανεβαίνοντας ένα ύψωμα που γλιστρά, το αυτοκίνητό σας ενδέχεται να μη μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να κυλά προς τα πίσω. Αντίστοιχα, οι κατηφορικοί δρόμοι απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Επιλέγουμε λοιπόν μία χαμηλή σχέση, ακόμα και πρώτη, αν υπάρχει έντονη κλίση. Φροντίζουμε να διατηρούμε την ίδια σχέση κατά την διάρκεια της κατάβασης, αποφεύγοντας να την αλλάξουμε, καθώς το όχημα ενδέχεται να γλιστρήσει.

+1. Έλεγχος ελαστικών πριν την οδήγηση σε χιόνι και πάγο

Η ασφάλειά μας κατά την οδήγηση σε χιόνι και πάγο περνά πάντα μέσα από τα ελαστικά μας. Φυσικά, τα χειμερινά ελαστικά δεν ενδείκνυνται για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Αν ωστόσο κινείστε με το επιβατηγό σας αυτοκίνητο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν περιστασιακές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο του χειμώνα, τότε προτιμήστε ελαστικά 4 εποχών. Τα νέα N Blue 4 Season της NEXEN σας εξασφαλίζουν ασφαλείς μετακινήσεις σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα. Μάλιστα, χάρη στις αυλακώσεις τους σε σχήμα V εξασφαλίζουν καλύτερη απομάκρυνση του νερού και του χιονιού σε σύγκριση με άλλα ελαστικά. Αν οδηγείτε SUV, σας προτείνουμε τα ROADIAN HTX RH5 με υψηλή αντοχή και άριστο χειρισμό σε κάθε περίσταση.

Σε κάθε περίπτωση, η οδήγηση σε χιόνι και πάγο απαιτεί από εμάς να φροντίζουμε σωστά τα ελαστικά μας, εξασφαλίζοντας την καλή τους κατάσταση πριν από κάθε διαδρομή.

By | 2019-01-23T19:39:20+00:00 Ιανουάριος 23rd, 2019|News|