Οδήγηση και αλκοόλ: Ποτέ μαζί!

οδήγηση και αλκοόλ

Οδήγηση και αλκοόλ, δύο έννοιες ασύμβατες. Σύμφωνα με εκατοντάδες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την επιρροή του αλκοόλ στην οδηγική συμπεριφορά, η αύξηση του αλκοόλ στο αίμα (BAC – Blood Alcohol Concentration) επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα οδήγησης με αποτέλεσμα να την καθιστά μη ασφαλή.

Πιο συγκεκριμένα, οδήγηση και αλκοόλ:

  • Μειώνουν την δυνατότητα συγκέντρωσής του οδηγού
  • Αυξάνουν την αίσθηση υπνηλίας
  • Μειώνουν & θολώνουν το οπτικό πεδίο
  • Μειώνουν τα αντανακλαστικά του οδηγού, αυξάνοντας τον χρόνο αντίδρασής του
  • Μειώνουν την ικανότητα εκτίμησης των κινδύνων και την κρίση των οδηγών να αντιληφθούν ότι οδηγούν σε μεγάλη ταχύτητα
  • Επηρεάζουν την κρίση για εκτίμηση της απόστασης από άλλα οχήματα, ανθρώπους ή αντικείμενα
  • Οδήγηση και αλκοόλ αποτελούν βασική αιτία παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Όπως λοιπόν γίνεται απ’ όλους μας αντιληπτό, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη σωματική υγεία τόσο των οδηγών όσο και των συνεπιβατών τους.

Οδήγηση και αλκοόλ: Η ανώτατη επιτρεπτή ποσότητα

Ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας 500ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας αρκούν για να ανεβάσουν τα επίπεδα του αλκοόλ του αίματος στο νόμιμο όριο, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη.  Ποια είναι όμως η ανώτατη επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό ενός οδηγού σύμφωνα με τη νομοθεσία; Για τα αλκοτέστ της τροχαίας είναι τα 0,25 χιλιοστά ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Στην περίπτωση ελέγχου με αιμοληψία, η ανώτατη ποσότητα είναι τα 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίματος.

Αποφύγετε να συνδυάζετε οδήγηση και αλκοόλ

Από την πλευρά μας, ως οδηγοί, είναι σημαντικό να μη συνδυάζουμε οδήγηση και αλκοόλ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε υψηλότερα επίπεδα οδικής ασφάλειας τόσο για μας όσο και για τους συνεπιβάτες μας. Επιπλέον, ένα ακόμα «κίνητρο» αποτελούν και οι αυστηρές ποινές του άρθρου 42 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και πινακίδων.

Πράξτε με συνείδηση

Ετοιμάζεστε να βγείτε για ποτό και θέλετε να πάρετε μαζί το αυτοκίνητό σας; Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να αποφασίσετε αν θα καταναλώσετε αλκοόλ. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι προτιμότερο να γυρίσετε με ταξί. Εναλλακτικά, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, εμπιστευτείτε το τιμόνι του αυτοκινήτου σας σε έναν έμπειρο οδηγό από την παρέα. Αποφεύγοντας οδήγηση και αλκοόλ, δείχνετε την υπευθυνότητά σας, φροντίζοντας έτσι ώστε να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια από την έξοδό τους στο τέλος της βραδιάς.

By | 2019-04-09T12:19:35+00:00 Απρίλιος 9th, 2019|News|