Ζυγοστάθμιση αυτοκινήτου: Τί είναι και πώς γίνεται;

ζυγοστάθμιση

Ζυγοστάθμιση: μία απαραίτητη διαδικασία για τους τροχούς του αυτοκινήτου μας. Πολλές φορές ακούμε γι’ αυτή, ωστόσο λίγες καταλαβαίνουμε ποια είναι ακριβώς τα οφέλη της στην οδική μας ασφάλεια και την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου μας.

Τι είναι η ζυγοστάθμιση;

Η ζυγοστάθμιση, όπως γίνεται και αντιληπτό από την ίδια τη λέξη, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του αυτοκινήτου σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Όταν οι τροχοί δεν είναι ζυγοσταθμισμένοι, επηρεάζεται η καλή οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, καθώς αυξάνονται αισθητά οι κραδασμοί. Επιπλέον, προκαλείται αχρείαστη και ανομοιόμορφη φθορά των τροχών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο γρήγορα αντικατάσταση.

Οι δύο βασικοί τύποι ανισορροπίας του τροχού του αυτοκινήτου είναι :

1. Η στατική ανισορροπία

Προκαλείται όταν υπάρχει ένα βαρύ ή ελαφρύ σημείο στο ελαστικό. Σε αυτή την περίπτωση, η κύλιση του τροχού δεν είναι ομαλή, παρουσιάζοντας μία κίνηση πάνω – κάτω.

2. Η δυναμική ανισορροπία

Προκαλείται όταν το βάρος είναι άνισο σε μία ή και τις δύο πλευρές της κατά πλάτους κεντρικής γραμμής της διάταξης ελαστικού/ τροχού. Η δυναμική ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει πλευρική ταλάντωση ή τρέμουλο του τροχού. Σε κάθε περίπτωση, η ζυγοστάθμιση εξισορροπεί αυτές τις διαφορές βάρους, προσφέροντας μας ομαλές και ευχάριστες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Πώς πραγματοποιείται η ζυγοστάθμιση;

Η διαδικασία της ζυγοστάθμισης πραγματοποιείται μόνο σε βουλκανιζατέρ ή συνεργεία με τη χρήση ειδικού μηχανήματος για τον έλεγχο των τροχών. Στη συνέχεια, τοποθετούνται αντίβαρα τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό του οχήματος. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν στα βαριά σημεία, όταν περιστρέφεται ο τροχός.

Πότε το αυτοκίνητό σας χρειάζεται ζυγοστάθμιση;

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι απαραίτητη η ζυγοστάθμιση του αυτοκινήτου είναι οι εξής:

  1. Όταν πραγματοποιείται αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων ελαστικών
  2. Όταν πραγματοποιείται αλλαγή ζαντών
  3. Σε περίπτωση τοπικής φθοράς στο πέλμα λόγω απότομου φρεναρίσματος
  4. Όταν κατά την διάρκεια της οδήγησης, νιώθουμε τρέμουλο του τιμονιού.

Ειδικά όσον αφορά στην τελευταία περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα τον έμπιστό σας επαγγελματία ελαστικών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ζυγοστάθμιση πραγματοποιείται και κατά την διαδικασία του service.

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο με θέμα τη «ζυγοστάθμιση»;

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα για το αυτοκίνητο στο blog της NEXEN.

By | 2019-09-06T10:56:27+00:00 Αύγουστος 30th, 2019|News|