Διαστάσεις ελαστικών αυτοκινήτου και τι σημαίνουν

ρεζέρβα

Διαστάσεις ελαστικών του αυτοκινήτου μας: ένας συνδυασμός αριθμών και γραμμάτων που βρίσκεται ανάγλυφος στα πλαϊνά τους. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά την σημειολογία τους; Ας μάθουμε λοιπόν τι σημαίνουν εύκολα και γρήγορα μέσα από το παράδειγμα που ακολουθεί.

Αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις ελαστικών

Έστω ότι το ελαστικό μας γράφει πάνω 185/60R15 88V. Οι διαστάσεις αποτελούνται από τους 3 πρώτους αριθμούς, ενώ ο τελευταίος είναι ο δείκτης βάρους και ταχύτητας.

1ος αριθμός: Το πλάτος πέλματος

Ο πρώτος αριθμός του παραδείγματος, δηλαδή το 185, αναφέρεται στο πλάτος του πέλματος σε χιλιοστά. Στο ελαστικό αυτό δηλαδή, το πλάτος είναι 185 χιλιοστά, ή αλλιώς 18.5 εκατοστά.

2ος αριθμός: Το ύψος, το προφίλ του ελαστικού

Ο δεύτερος αριθμός, το 60, δείχνει το ύψος, ή αλλιώς το προφίλ του ελαστικού. Ο αριθμός αυτός δεν μετριέται σε εκατοστά ή χιλιοστά. Πρόκειται για ένα ποσοστό επί τοις εκατό του πρώτου μας αριθμού, δηλαδή του πλάτους. Στην περίπτωση του παραδείγματός μας, πρόκειται για το 60% του 185, το οποίο σημαίνει 185×60/100= 111 χιλιοστά ή 11.1 εκατοστά.

3ος αριθμός: Η εσωτερική διάμετρος του ελαστικού

Ο τρίτος αριθμός στη σειρά των διαστάσεων ελαστικού είναι το 15. Πρόκειται για την εσωτερική διάμετρο του ελαστικού σε ίντσες (in). Με δεδομένο ότι 1in=2,54cm, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η διάμετρος είναι 15 x2,54=38.1 εκατοστά.

4ος αριθμός: Ο δείκτης βάρους και ταχύτητας

Ο τέταρτος αριθμός στην σειρά είναι ο δείκτης βάρους και ταχύτητας. Ο αριθμός, δηλαδή το 88, υποδεικνύει το μέγιστο φορτίο που αντέχει το ελαστικό. Για να γνωρίζουμε σε πόσα κιλά αντιστοιχεί, πρέπει να ανατρέξουμε στον κατάλληλο πίνακα. Όπως φαίνεται λοιπόν στον πίνακα, το ελαστικό του παραδείγματος αντέχει έως και 560 κιλά βάρος. Το γράμμα που βρίσκεται δίπλα στον δείκτη βάρους, δηλαδή το V, εκφράζει τη μέγιστη ταχύτητα που αντέχει το ελαστικό, δηλαδή 240 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Βρείτε τα κορυφαία ελαστικά στις σωστές διαστάσεις!

Αφού λοιπόν ακολουθήσατε τον σύντομο οδηγό μας και επιβεβαιώσατε τις διαστάσεις των ελαστικών σας, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε τα νέα σας ελαστικά που θα σας εξασφαλίσουν οικονομία, ασφάλεια, ανθεκτικότητα και υψηλές επιδόσεις. Όποιες και αν είναι οι διαστάσεις ελαστικών του αυτοκινήτου σας, η NEXEN έρχεται να καλύψει κάθε σας ανάγκη με τις πιο ποιοτικές λύσεις της αγοράς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελαστικά NEXEN, την ποιότητα και τις τιμές τους μπορείτε να απευθυνθείτε στον κοντινότερό σας συνεργάτη μας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θα τον βρείτε εδώ.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο για τις διαστάσεις ελαστικών;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο νέο NEXEN Blog.

By | 2021-04-14T16:52:06+00:00 Ιούνιος 14th, 2020|News|