Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Πόσο σημαντικός είναι για την ασφάλειά μας;

δείκτης ταχύτητας ελαστικών

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών (speed index), μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις τους. Μπορεί οι περισσότεροι οδηγοί να μην του δίνουν την δέουσα σημασία, ωστόσο είναι καθοριστικός για την καλή λειτουργία των ελαστικών μας, ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες. Τι σημαίνει όμως στην πράξη, που μπορούμε να τον εντοπίσουμε στα ελαστικά μας και ποια είναι όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σχετικά με αυτόν; Μάθετε περισσότερα μέσα από το κείμενο που ακολουθεί.

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Τι σημαίνει;

Ο δείκτης ταχύτητας ελαστικών έχει δημιουργηθεί για να μας δείχνει τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα οχήματος στην οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν άριστα τα ελαστικά μας. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για τη μέγιστη ταχύτητα μπορούμε να κινήσουμε το αυτοκίνητό μας στο οδόστρωμα. Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και από τον παρακάτω πίνακα, ο δείκτης αυτός αναπαρίσταται με κωδικό γράμμα το οποίο και αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ταχύτητες:

Κωδικό γράμμα Μεγίστη επιτρεπομένη ταχύτητα σε Km/h
Y 300 Km/h
W (ZR) 270 Km/h
V 240 Km/h
H 210 Km/h
U 200 Km/h
T 190 Km/h
S 180 Km/h
R 170 Km/h
Q 160 Km/h

Έτσι λοιπόν, η ταχύτητα του αυτοκινήτου μας θα πρέπει πάντα να περιορίζεται με βάση τις προδιαγραφές των ελαστικών μας, ακόμα και στην περίπτωση που ο κινητήρας του υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες.

Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Που μπορούμε να τον εντοπίσουμε

Όλα τα ελαστικά αυτοκινήτων αναγράφουν στο πλάι τους ανάγλυφες τις προδιαγραφές τους με γράμματα και αριθμούς. Το τελευταίο γράμμα είναι και ο δείκτης ταχύτητας ελαστικών. Για παράδειγμα, η σήμανση 195 70 R1488H ερμηνεύεται ως εξής:

  • 195 = Πλάτος διατομής σε mm
  • 70 = Σειρά (λόγος διατομής – φάρδος πέλματος) σε ποσοστό (%)
  • R = Ελαστικό ακτινωτών πλεγμάτων
  • 14 = Διάμετρος ζάντας σε ίντσες
  • 88 = Ικανότητα φορτίου: 560 Kg
  • H = Μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 210 Km/h.

Άρα, το όχημά μας, ανεξαρτήτως των εργοστασιακών προδιαγραφών του κινητήρα του, πρέπει να κινείται με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 210 Km/h.

Ποιος είναι ο ιδανικός δείκτης ταχύτητας για τα ελαστικά του οχήματός σας;

Θεωρητικά, τα ελαστικά με υψηλό δείκτη ταχύτητας είναι καλύτερα από αυτά με χαμηλό. Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτό δεν είναι ορθό, καθώς τα ελαστικά φτιάχνονται για να καλύψουν διαφορετικές οδηγικές ανάγκες για διαφορετικού τύπου αυτοκίνητα. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τοποθετούμε στο όχημά μας ελαστικά με δείκτη ταχύτητας μεγαλύτερης από αυτή του αυτοκινήτου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των ελαστικών του οχήματός μας πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν τους εξής παράγοντες:

  1. Να ανταποκρίνεται στη μέγιστη εργοστασιακή ταχύτητα του αυτοκινήτου μας
  2. Να προσφέρει επιδόσεις υψηλού επιπέδου σε κάθε οδόστρωμα, στεγνό ή βρεγμένο
  3. Να ενισχύει την άνεσή μας κατά την διάρκεια της οδήγησης
  4. Να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου
  5. Να ενισχύει το φρενάρισμα κατά τις στροφές
  6. Να ξεχωρίζει με την ποιότητα κατασκευής του.

Ανακαλύψτε τα κορυφαία ελαστικά NEXEN

Αναζητάτε τα ιδανικά ελαστικά για το αυτοκίνητό σας; Η νέα σειρά της NEXEN δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες κάθε οδηγού ξεχωριστά. Επιλέξτε λοιπόν αυτό που ταιριάζει στο όχημά σας, πάντα με τον κατάλληλο δείκτη ταχύτητας ελαστικών,

  • Για sport οδήγηση -> N FERA Sport

Πρόκειται για το νέο κορυφαίο ελαστικό υπερυψηλών επιδόσεων της NEXEN. Φέτος, διακρίθηκε ως ένα από τα top ελαστικά της αγοράς από το παγκόσμιας εμβέλειας περιοδικό Autobild, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις στην σταθερότητα, στο φρενάρισμα και στην κατηγορία θορύβου.

  • Για κορυφαίες επιδόσεις & άνεση παντού -> Ν BLUE HD Plus

Αν αναζητάτε ένα ελαστικό που να τα συνδυάζει όλα, τότε το N BLUE HD Plus είναι η επιλογή σας. Είναι αναγνωρισμένο για το εξαιρετικό του φρενάρισμα και τον άριστο χειρισμό που προσφέρει, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες υδρολίσθησης. Ανακαλύψτε το εδώ.

  • Για SUV & Crossover οχήματα -> N FERA SPORT SUV

Τα SUV και crossover οχήματα απαιτούν ελαστικά που να ανταποκρίνονται σε όλες τις περιστάσεις. Το N FERA SPORT SUV αποτελεί την καλύτερή σας επιλογή, καθώς προσφέρει εξαιρετικό χειρισμό και επιδόσεις σε κάθε οδόστρωμα, στεγνό ή βρεγμένο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελαστικά που ταιριάζουν στο δικό σας όχημα, επισκεφτείτε τον κοντινότερό σας συνεργάτη NEXEN από το δίκτυο της εταιρείας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Βρήκατε χρήσιμο το νέο μας άρθρο «Δείκτης ταχύτητας ελαστικών: Πόσο σημαντικός είναι για την ασφάλειά μας»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα γύρω από το αυτοκίνητο και την οδική ασφάλεια στο νέο NEXEN Blog.

By | 2021-01-12T13:28:42+00:00 Οκτώβριος 12th, 2020|News|