Αμάξι στη βροχή και τι να προσέξετε

αμάξι στη βροχή

Αμάξι στη βροχή: ένα θέμα οδικής ασφάλειας που αφορά κάθε οδηγό ανεξαιρέτως. Ειδικά στη χώρα μας, οφείλουμε να είμαστε ακόμα περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, καθώς ο συνδυασμός έντονων βροχοπτώσεων, κυρίως κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, με το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο μπορεί να αποβεί επικίνδυνος. Ποιοι είναι όμως όλοι εκείνοι οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν και κατά την διάρκεια της οδήγησης σε συνθήκες βροχής; Ελάτε να τους δούμε αναλυτικά μαζί στο κείμενο που ακολουθεί.

Αμάξι στη βροχή: Τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης πριν και κατά την οδήγηση

Στην περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, καλό είναι να αποφεύγουμε να οδηγούμε το όχημά μας. Εξάλλου, ακόμα και οι καλύτερες οδηγικές ικανότητες μπορεί να μην είναι αρκετές για να μας βοηθήσουν σε μία έκτακτη κατάσταση. Αν ωστόσο οι συνθήκες καθιστούν την οδήγησή του  αυτοκινήτου μας αναγκαία, τότε είναι σημαντικό να λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις, έτσι ώστε να προλάβουμε τυχόν ατύχημα, βλάβες ή άλλα προβλήματα. Έτσι λοιπόν…

Πριν οδηγήσουμε το αμάξι μας στη βροχή:

  1. Ενημερωνόμαστε για τα πιο πρόσφατα δεδομένα του καιρού στην περιοχή όπου πρόκειται να κινηθούμε
  2. Ελέγχουμε την κίνηση στο οδικό δίκτυο μέσω της εφαρμογής χαρτών Google Maps ή άλλης παρόμοιας εφαρμογής ή ιστοσελίδας
  3. Βεβαιωνόμαστε για την καλή λειτουργία όλων των φώτων του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων και των φώτων ομίχλης
  4. Ελέγχουμε την καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων
  5. Ελέγχουμε το επίπεδο του υγρού υαλοκαθαριστήρουν και ιδανικά συμπληρώνουμε αντιψυκτικό υγρό στο δοχείο για να μην παγώσει
  6. Φροντίζουμε ώστε το αυτοκίνητό μας να έχει αρκετά καύσιμα σε περίπτωση μιας αναπάντεχης καθυστέρησης
  7. Βεβαιωνόμαστε ότι διαθέτουμε στο πορτ παγκάζ μας τρίγωνο, ανακλαστικό αδιάβροχο και λειτουργικό φαρμακείο με φαρμακευτικά είδη των οποίων δεν έχει φτάσει ακόμα η ημερομηνία λήξης τους.
  8. Last, but not least, ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματός μας τα οποία πρέπει και να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έτσι ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες βροχής. Τα brand new ελαστικά NEXEN N FERA Sport αποτελούν τη no1 επιλογή κάθε οδηγού, συνδυάζοντας υπερυψηλές επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Κατά την διάρκεια της οδήγησης του οχήματός μας στη βροχή:

  1. Ανάβουμε τα μεσαία φώτα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το αμάξι μας θα είναι απολύτως ορατό στη βροχή τόσο από πεζούς όσο και από άλλους οδηγούς.
  2. Κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, λόγω του ότι οι αποστάσεις πέδησης αυξάνονται σε συνθήκες βροχής.
  3. Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα
  4. Αποφεύγουμε στροφές και προσπεράσεις σε σημεία με χαμηλή ορατότητα
  5. Αποφεύγουμε απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις
  6. Αποφεύγουμε να οδηγούμε το αμάξι μας στη βροχή δίπλα σε βαρέα οχήματα, τα οποία ενδέχεται να εκτοξεύσουν μεγάλο όγκου νερού ο οποίος να εμποδίσει την ορατότητά μας στον δρόμο.

Οδήγηση αυτοκινήτου στη βροχή υπό συνθήκες υδρολίσθησης

Φυσικά, η οδήγηση με αμάξι στη βροχή δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Γι’ αυτό, εκτός από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε καταστάσεις, υπάρχουν και οι κινήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν σε έκτακτες καταστάσεις όπως η υδρολίσθηση. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει συνήθως κατά την διάρκεια μίας έντονης βροχώπτωσης ή μετά το τέλος της, σε δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Η κατάσταση της υδρολίσθησης συμβαίνει όταν τα πέλματα των ελαστικών μας δεν πατούν απευθείας στον δρόμο, αλλά μεταξύ αυτών και του δρόμου μεσολαβεί ένα στρώμα νερού, ικανό να βγάλει το όχημά μας ακόμα και εκτός πορείας. Από κει και πέρα, ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσουμε είναι αφενός η ψυχραιμία κατά τη στιγμή της οδήγησης και αφετέρου η επιλογή των κατάλληλων οδηγικών αντιδράσεων που στοχεύουν στην ανάκτηση της πρόσφυσης στα ελαστικά του οχήματός μας.

Μεταξύ άλλων:

  1. Κρατάμε σταθερά το τιμόνι χωρίς αλλαγή πορείας
  2. Δεν πατάμε απότομα φρένο
  3. Περιορίζουμε σταδιακά την ταχύτητα του οχήματος αφήνοντας το γκάζι ή και κατεβάζοντας ταχύτητα.

Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπισης μίας τέτοιας δύσκολης συνθήκης, όπως αυτή της υδρολίσθησης, δεν είναι άλλος από τη χρήση νέων και αξιόπιστων ελαστικών με υψηλές επιδόσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Αμάξι στη βροχή: Επιλέγοντας τα κατάλληλα ελαστικά

Αναζητάτε τα ιδανικά ελαστικά που θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά σας σε συνθήκες οδήγησης στη βροχή ή ακόμα και σε ακραίες συνθήκες όπως η υδρολίσθησης; Η NEXEN, η νέα μεγάλη δύναμη στον κλάδο των ελαστικών, σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις που συνδυάζουν επιδόσεις και υψηλή ποιότητα όπως:

  • Το N FERA Sport, η νέα top πρόταση της εταιρείας που προσφέρει υψηλές επιδόσεις στο βρεγμένο οδόστρωμα. Μάλιστα, διακρίνεται για τη βελτιωμένη του αντίσταση στην υδρολίσθηση χάρη στον συνδυασμό 4 περιφερειακών αυλακώσεων με πλευρικές αυλακώσεις.
  • Το Ν BLUE HD Plus, μία ακόμα best seller πρόταση της εταιρείας που έχει κερδίσει την αναγνώριση κοινού και κριτικών χάρη στο εξαιρετικό φερνάρισμα και χειρισμό που προσφέρει. Το ελαστικό αυτό διακρίνεται και για τη μεγάλη του αντίσταση σε συνθήκες υδρολίσθησης.
  • To N FERA RU1, το ιδανικό θερινό ελαστικό για SUV & Crossover. Προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αποτελώντας εξαιρετική επιλογή για κάθε τύπο οδηγού.
  • To N Blue 4 Season που αποτελεί την απόλυτη πρόταση ελαστικών παντός καιρού. Προτείνεται για όσους οδηγούν σε ορεινά ή ημιορεινά δίκτυα με βαρύ χειμώνα και τακτικές χιονοπτώσεις και βροχωπτώσεις. Χάρη στις ειδικές του αυλακώσεις, απομακρύνει άριστα το νερό και το χιόνι, ενώ εξασφαλίζει πάντα τη μέγιστη πρόσφυση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία του οχήματός σας για το χειμώνα και τη βροχή, καθώς και για τα ελαστικά που θα καλύψουν άριστα τις ανάγκες σας, επικοινωνήστε σήμερα με τον κοντινότερό σας συνεργάτη NEXEN σε όλη την Ελλάδα.  Θα τον βρείτε εδώ.

By | 2021-01-12T13:41:08+00:00 Νοέμβριος 12th, 2020|News|