Έξοδα αυτοκινήτου: Αυτά είναι τα 5 πιο σημαντικά

έξοδα αυτοκινήτου

Έξοδα αυτοκινήτου, μία βασική συνισταμένη στον οικονομικό προγραμματισμό κάθε οδηγού και νοικοκυριού. Κάποιοι λένε ότι το αυτοκίνητο αποτελεί και αυτό ένα μέλος της οικογένειάς μας. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι δεν έχουν άδικο καθώς έχει κι αυτό τα… έξοδά του. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να «φροντίζετε» τις ανάγκες του, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις μετακινήσεις σας. Αν πάλι βρίσκεστε σε φάση που αναζητάτε νέο αυτοκίνητο, τότε είναι σημαντικό στην αγορά του να «μετρήσετε» και τα έξοδα συντήρησής του.

Ας δούμε όμως αναλυτικά όλα τα έξοδα αυτοκινήτου, που εκτός από τον παράγοντα «βενζίνη» διαμορφώνουν το κόστος συντήρησής του.

1. Η ασφάλεια αυτοκινήτου

Το πρώτο και βασικότερο από τα πάγια έξοδα αυτοκινήτου είναι η ασφάλειά του. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε σ’ αυτή και την οδική βοήθεια, εξασφαλίζοντας έτσι ασφαλείς μετακινήσεις ακόμα και για τα πιο μακρινά σας ταξίδια.

Tip: Συνήθως, όσο πιο μικρή είναι η χρονική κάλυψη της ασφάλειας αυτοκινήτου τόσο ανεβαίνει το κόστος της. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε τις ετήσιες ασφάλειες, οι οποίες είναι οικονομικά πιο συμφέρουσες.

2. Τέλη κυκλοφορίας, από τα πιο βασικά έξοδα αυτοκινήτου

Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πραγματοποιείται εμπρόθεσμα το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους (1/11 έως 31/12). Εάν το όχημα ταξινομηθεί εντός του τρέχοντος έτους, τότε η καταβολή τους πραγματοποιείται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Αν και τα τέλη κυκλοφορίας ενδέχεται να αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, το κόστος τους συνήθως δεν διαφοροποιείται δραστικά.

3. Έλεγχος ΚΤΕΟ και κάρτα καυσαερίων

Ανάμεσα στα έξοδα αυτοκινήτου που πρέπει να υπολογίζονται, συμπεριλαμβάνονται και αυτά του ΚΤΕΟ. Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου και την οδική σας ασφάλεια. Αν το αυτοκίνητό σας είναι καινούργιο, πραγματοποιείται 4 χρόνια από την έκδοση της 1ης άδειας κυκλοφορίας του. Από κει και πέρα, πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια.

Εκτός από τον έλεγχο του ΚΤΕΟ υπάρχει και αυτός της κάρτας καυσαερίων η οποία έχει ισχύ για ένα χρόνο. Κατά συνέπεια, χρειάζεται επανέκδοσή της κάθε χρόνο.

4. Service αυτοκινήτου

Μικρό ή μεγάλο, το service του αυτοκινήτου σας αποτελεί ένα από τα αναπόφευκτα έξοδα αυτοκινήτου. Πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή, συνήθως μία φορά το χρόνο ή με τη συμπλήρωση 15.000 έως 20.000 χιλιομέτρων. Ανάλογα με το τί περιλαμβάνει, το κόστος του μπορεί να αυξηθεί.

5. Ελαστικά αυτοκινήτου

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την καλή συντήρηση του αυτοκινήτου και την οδική μας ασφάλεια. Η κατασκευή κάθε ελαστικού πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές τόσο σε διάρκεια ζωής όσο και σε απόδοση. Για σας που αναζητάτε κορυφαία ελαστικά με υψηλή διάρκεια ζωής και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, η NEXEN σας προτείνει τα ελαστικά N BLUE ECO. Ιδανικά για κάθε επιβατικό, είναι κατασκευασμένα με γνώμονα τη μέγιστη διάρκεια ζωής του πέλματος.

Tip: Όταν έρθει η ώρα για αλλαγή ελαστικών, μην την αμελήσετε. Για την καλύτερή σας ασφάλεια, ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας για σωστή πίεση, φθορά ή τυχόν τρύπες.

Η οδική ασφάλεια πάνω από τα έξοδα αυτοκινήτου

Φυσικά τα έξοδα αυτοκινήτου δε μπορούν να υπολογιστούν ποτέ με απόλυτη ακρίβεια. Σε κάθε μας διαδρομή, ενδέχεται να υπάρξουν απρόσμενοι παράγοντες που να τα επηρεάσουν. Ωστόσο, αυτό που κάθε υπεύθυνος οδηγός είναι σημαντικό να θυμάται, είναι ότι η οδική μας ασφάλεια πρέπει να τοποθετείται πάνω από τα έξοδα αυτοκινήτου. Γι’ αυτό, πριν πραγματοποιήσουμε την οποιαδήποτε διαδρομή με το όχημά μας, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με θέμα τα έξοδα αυτοκινήτου;

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα για το αυτοκίνητο και τα ελαστικά του στο NEXEN blog.

By | 2019-09-06T11:28:45+00:00 Σεπτέμβριος 1st, 2019|News|